-
Wat is het huwelijk?
Het huwelijk is een instelling van God, die helemaal teruggaat op de paradijselijke staat van de mens. Nadat Adam was geformeerd, schiep God Eva en bracht haar tot Adam: “Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot één vlees zijn” (Genesis 2:24)*. God zegent deze eenwording en zegt daarbij: “Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar” (Genesis 1:28)*. Om de eenwording en de zegen van het gezin te garanderen en beveiligen, wordt na de zondeval een wettig contract (verbond) tussen man en vrouw gesloten: “Omdat de HEERE Getuige is tussen u en de vrouw van uw jeugd, tegen wie ú trouweloos handelt, terwijl zíj toch uw metgezellin en de vrouw van uw verbond is”. (Maleachi 2:14)*. Liefde zoekt deze wettige veiligheid om tot bloei te komen.
Dat maakt het huwelijksverbond mede tot een maatschappelijke aangelegenheid. God heeft de overheid aangesteld om op te komen voor de rechten en plichten van man en vrouw, het gezin en alle verdere sociale verbanden van de enkeling (Genesis 9:1-7; Romeinen 13:1-7; 1 Timotheüs 2:1-2)*. Vooral kinderen dienen zich ongestoord in gezinsverband te kunnen ontwikkelen.Van een huwelijk is ons inziens daarom pas sprake, wanneer een man en een vrouw hun wederzijdse liefde in wettelijke afspraken omzetten, en elkaar openlijk, voor God en hun leefwereld, trouw beloven.
Een kerkelijke inzegening bekrachtigt slechts wat maatschappelijk, en ook voor God, dan reeds contractueel een feit is. De bewoording “boterbriefje” voor het wettelijke contract is een pijnlijke miskenning van Gods bedoeling met het huwelijk. Ook de gedachte dat een man en een vrouw, ongetrouwd, in Gods ogen al gehuwd zijn omdat zij alles samen doen, samenwonen en seksuele gemeenschap hebben, berust op een misvatting. Op grond van het hierboven uitgelegde wijzen wij het samenwonen als alternatief voor het huwelijk af. Voor het huwelijksverbond tussen man en vrouw bestaat volgens de Schrift geen alternatief.
Omdat God Zelf bij de huwelijkssluiting betrokken is (Hij is Getuige en zegent, zo lazen wij), is scheiden geen optie voor Christenen. Ook als één van beide partners geen Christen is, mag de echtscheiding niet worden gezocht (1 Korintiërs 7:10-17)*. Slechts indien er sprake is van overspel kan worden overgegaan tot een wettelijke echtscheiding (Matteüs 19:3-9)*. God heeft daarbuiten de echtscheiding slechts gedoogd wegens “de hardheid uwer harten”, zegt Jezus (Matteüs 19:8)*. Wanneer een huwelijk om een andere reden dan overspel ontbonden wordt, dan moet de situatie werkelijk onleefbaar zijn, en kan het niet anders of die “hardheid” laat grote schade en verdriet na. Elke “gemakkelijke scheiding” is uit den boze.
De Schrift maakt duidelijk dat wegens het verbod op echtscheiding, hertrouwen in principe is uitgesloten. We kunnen zeggen dat dit de hoofdgedachte is. Is iemand toch gescheiden, dan moet deze man of vrouw alleen blijven. De enige uitzondering voor hertrouwen wordt gegeven aan de gedupeerde man of vrouw die door de partner is bedrogen (door overspel).
Hiervan afgeleid is de mogelijkheid tot hertrouwen wanneer een ongelovige partner niet meer met de gelovige wederhelft wenst samen te leven en deze verlaat, of wegstuurt (1 Korinthiërs 7:15). Een Christen is dan vrij tot hertrouwen. In de woorden “ongelovige partner” moeten wij ook lezen: iemand die als Christen door gaat, maar er niet naar leeft; hij of zij verlaat of verstoot de partner terwijl deze laatste het niet wil, en in Christus voor de relatie wil vechten.Het moge duidelijk zijn dat de problematiek rond echtscheiding en hertrouwen complex is, en dat daarom elke situatie goede geestelijke begeleiding behoeft.
Het zal voor de lezer ook duidelijk zijn dat wij het volledig opnemen voor het Christelijke huwelijk zoals God het bedoeld heeft. Het huwelijk is het waard om in te investeren, om erdoor gevormd te worden, en om er zo nodig voor te knokken. Zulke huwelijken, die op de realiteit gebaseerd zijn, en niet op de slappe romantiek van een soapserie, hebben de kerken, en vooral de kinderen van onze generatie, nodig.
*HSV(Herziene Staten Vertaling)
-
Als u trouwplannen heeft …
Stel zo spoedig mogelijk de voorganger (in geval van het ontbreken van een voorganger, een oudste) hiervan in kennis. Hij zal een eerste bezoekje bij u afleggen om het een en ander te bespreken. Ieder jaar wordt er een huwelijkscatechese gegeven. Zodra u trouwplannen heeft is het aan te raden om deel te nemen aan deze catechese. Naast deze catechese zal de voorganger die de trouwdienst lijdt ook enige voorgesprekken met het aanstaande bruidspaar hebben. Hiervoor moet dus voldoende tijd zijn. Samen stellen zij dan ook de huwelijksdienst samen. Enige maanden na het huwelijk komt de voorganger/oudste nog een keer langs om de voorbereiding en de huwelijksdienst te evalueren.